我的(所謂不良)嗜好(二):林嘉欣

 

【警告】呢個系列係講一個三十幾歲麻甩佬嘅一啲嗜好同中意嘅嘢,包括食煙、飲酒、講粗口、儲唐老鴨、睇AV,林嘉欣……應該係得咁多。此系列純吹水,完全無任何教育意義。嗜好,唔使諗得咁複雜,三十幾歲人,想做咪去做、想寫乜咪寫乜。【警告】

到我今集寫林嘉欣,先猛然醒起呢個系列改撚錯咗名。林嘉欣咁甜,又點會屬於不良嗜好呢?關於林嘉欣,我可以寫一億字,但你唔好以為我會一面倒讚美林小姐……狗口又點會長得出象牙呢……

─── 


除咗佢老竇老母,我唔知宇宙裏有冇人比我留意林嘉欣更耐。我幾乎肯定,我留意同中意林嘉欣嘅時間,耐過佢老公。

林嘉欣第一次出現喺香港嘅娛樂圈,喺係Yes!雜誌。喺邊度睇、邊期Yes!、乜嘢年份我唔記得(大概係1995-96年),但當年Yes!(註)用嘅字眼大概係:

 

「台灣1x歲美少女!必定要留意。」

 

然後附上一張林嘉欣正面相,長髮畢直,微笑嘅相。最近我喺林嘉欣嘅facebook搵返呢本1996年嘅Yes!:

Lam

嗰陣見到呢個封面,我呆咗。

「呢個女仔好sweet。」我腦海浮起。

呢個係我人生中最準嘅判斷:林嘉欣真係好sweet,咁多年嚟,越嚟越sweet。我亦無見過咁sweet嘅女仔,再靚、再可愛、再大波、讀書成績再好嘅女仔我都見過,笑得咁甜、咁sweet嘅女仔,我「無見過」,全銀河唯林嘉欣獨尊。佢唔係超級靚-例如講靚佢比唔上李小龍嘅御用女主角苗可秀、或者劉心悠。係好甜,好似北海道啲超甜粟米咁甜。笑起嚟嗰陣,你會不自然講句:「嘩!邊個有女人咁甜嫁?」

我指嘅「無見過」,係到2015年為止都冇見過。如果有個sweet嘅排行榜,林嘉欣由1996年開始一直排第一,排到2015年(and still counting)。啲人話米高佐敦係Basketball’s Greatest of All Time (GOAT),林嘉欣係人類界嘅Sweetest of All Time (SOAT)。

上兩段用咗十幾個甜/sweet。為免表示得我太過痴漢,我唔再形容吹噓林嘉欣有幾甜。

之後,Yes!偶爾會報導林嘉欣嘅嘢,仲會貼佢啲圖。可能睇親Yes!嘅都係中意玉女周慧敏同毒梟酒井法子多,反而冇乜人留意林嘉欣呢個長髮、斯文、文靜、甜到漏嘅新人。

除咗我呢個痴漢

───

Yes!一路話林嘉欣會嚟香港發展,一直只係聽到樓梯響,吹咗都好幾十期Yes!。情形同某個男性導向網站,成日話Morning娘嘅後藤真希會拍AV、拍到人哋連仔都生理,套AV都仲拍緊咁。

直到某期出版嘅Yes!(呢篇文好似幫Yes!賣緊廣告咁……Yes!已經執咗),話林嘉欣會嚟香港,幫香港小姐做嘉賓,夥拍張學友演出!當年張學友已經係四大天王之首,林嘉欣作為一個新人居然可以搭張學友演出,唔知道張洪量-即係林嘉欣當年的經理人-花咗幾多功夫。仲有,搵個咁靚咁甜咁後生嘅女仔嚟幫港姐做嘉賓,我懷疑班制作人根本唔知邊個係林嘉欣。

呢次,係我唯一一次咁期待無線快啲播香港小姐。最好聽日就播……立刻,即時,而家……

我嗰晚好不經意咁留喺屋企,好不經意咁打開電視。等等等……港姐有乜嘢環節已經唔記得,直到林嘉欣出場……

我呆咗。因為,

林嘉欣着得好撚老土,好趕客,哈哈哈哈哈哈哈。

 

依稀記得,林嘉欣一把長直髮,着住一條連身裙、過膝頭,着住一對平底鞋,最重要,係佢戴住一個頭箍,好似仙樂飄飄處處聞個女角咁,成件事非常老土,頂級趕客。我仲記得佢同張學友合演一套歌舞劇之類嘅嘢,佢一身咁獨特嘅衣着,跳嚟跳去、轉嚟轉去,條裙好似泡水面包咁飛起咗。同時林嘉欣又要掛住對鏡頭笑,成件事突兀到我都忍唔住笑咗出嚟。

不過,能夠透過電視機見到一個活生生嘅林嘉欣,仲要載歌載舞,佢再老土、再趕客,我都收貨。

佢表演嗰陣,我雙眼完全無離開過電視機,無望過其他人,焦點淨係放喺林嘉欣度。一做完林嘉欣個part,我就不經意咁熄咗電視,唔畀人知我對佢嘅傾慕。所以,我到今日仍然唔知嗰屆港姐究竟有邊個。

呢次亦係我最後一次睇香港小姐嘅直播;可惜,呢次並唔係林嘉欣最後一次趕客。

之後好幾年,林嘉欣喺娛樂圈消失咗。佢同張洪量因經理人合約一事搞得非常不愉快,林嘉欣一怒之下返咗加拿大,仲暴飲暴食(佢而家半肥半瘦嘅身形,傳說就係嗰陣種落嚟嘅根),絕跡於港台娛樂圈。

林嘉欣喺娛樂圈有非常好嘅起步,可惜sort of 墮咗馬。

開頭嗰陣,我都有睇返林嘉欣 臨死前 臨走前同張學友拍落嘅【情書】MTV。為咗林嘉欣,我曾經喺卡拉OK一口氣翻睇呢個MTV五次;為咗唔好畀人發現我中意林嘉欣,我仲特登學唱張學友呢首歌-到今日先發現首歌節奏輕快,同歌詞完全唔夾。到今日,我可以唔使睇歌詞唱返首歌。

雖然我把口話好中意林嘉欣,事實係我好快已經唔記得咗佢。因為我曾經移情別戀,去咗梁詠琪陣營度。

時間飛逝,我已經由中學生變成大學生,由睇Yes! 變咗睇壹周刊等八卦雜誌。有期東方新地定乜嘢,話許鞍華拍緊一套戲,講中年男人嘅危機。我睇下睇下,女主角有梅艷芳…仲有…

林嘉欣?

林.嘉.欣?佢唔係死咗咧咩?

雜誌好似怕大家唔記得邊個係林嘉欣,仲特登寫佢係台灣嗰個女仔、無喺娛樂圈出現好幾年嘅林嘉欣。

「咁一定係佢咧掛!」

再望望男主角。

張.學.友

又係佢。

無錯,套戲叫【男人四十】。

 

───

 

遺憾地,我並冇入場睇【男人四十】。只係後嚟買碟睇返嘅。無見幾年,林嘉欣依然超甜超正,佢望住你笑,有溶化地球嘅威力。

【男人四十】標誌住林嘉欣回歸娛樂圈,好事嚟。我亦重投返林嘉欣嘅陣營。

之後林嘉欣仲唱過歌,我淨係記得一首【二月十四的約會】。如果你對於我話林嘉欣係最甜嘅女人半信半疑,請睇晒呢條片:

當年唔知邊個仆街,將呢首歌其中一句,由「這洋燭都要吹」變咗做「這洋腸都要吹」……到今日每次睇呢首歌都忍唔住笑。【六樓後座】裏面,有場佢吹爆個可樂樽嘅一幕,老友活地話佢入場睇戲只係為咗呢幕。如果你年紀有返咁上下,會記得李麗珍喺【蜜桃成熟時】裏面,一樣有幕吹爆個可樂樽;但林嘉欣純到、甜到,佢做同樣嘅嘢,你完全唔會覺得色情同淫邪。我講真,你會覺得搵有啲女仔做自瀆對像會對唔住佢,林嘉欣係其中一個。我膽敢講十幾年嚟,我從來無咁做過。

林嘉欣喺2003年,拍咗套【戀之風景】,又係正到爆。同當時女朋友去睇,睇完佢話:

「林嘉欣喺戲裏面性格幾乞人憎下。拖泥帶水,一啲都唔似林嘉欣。林嘉欣平時敢愛敢恨。」

佢應該唔識林嘉欣,無奶油知平時嘅林嘉欣係點。不過,喺女友(同老母)面前,你永遠唔可以讚美同維護另一個女人,重要係嗰個女人明顯正過你女友,所以我無幫林嘉欣defend。

我好快就轉咗去話,戲中嘅青島好靚,不如一齊去。

女友話好。

好可惜,未一齊去青島,我哋已經散咗。哈哈哈哈哈哈哈。屌,我仲同好多人講過愛你一生一世。冇去到青島、或者福島,已經算無咁仆街。

林嘉欣之後堅痴線,連拍幾套癲嘢,令佢幾乎同爛片畫上等號。2004、05年喺飛機睇過晒林嘉欣主演嘅戲,戀愛行星、救命、我要做Model,每一套都爛到仆街:戀愛行星最好,因為睇完一啲印象都冇;救命,我睇完真係叫救命;我要做Model,個戲名已爛到爆。結果無令我失望。

揀佢啲戲要好小心好小心。佢乜角色都肯做,好方面睇,佢係敢於創新,大膽嘗試;壞方面睇,佢無充份利用自己嘅優勢囉。所以咁多年嚟,林嘉欣有份演出嘅25套戲,我入場睇嘅,只係得:【六樓後座】大堆頭年青電影、【六壯士】(唔記得佢有份)、【阿嫂】(十大爛片三甲界爆櫈必然之選)、【戀之風景】、【戀人絮語】、【陀地驅魔人】(戲份少過張家輝屋企度門)。係咁多。其他嘅只係喺飛機或者買碟睇,更多係喺付款電視嘅電影台睇。

又過一年,嗰陣已經唔記得同邊個一齊。寫寫下xanga,有人講咗個極極極壞啲消息畀我知:

 

林嘉欣同音樂人陳光榮拍拖。

 

我睇到呢個消息,呆咗。好似畀人一拳打埋塊面度咁,完全唔識畀反應。重點係:陳光榮有老婆。

佢寧願揀個有婦之夫都唔揀我,真係好傷心。林嘉欣擺明係走玉女路線,居然完全唔顧形象同身份,去同陳光榮一齊(who really gave a fuck 係「陳光榮離婚所以同林嘉欣一齊」,定「陳光榮同林嘉欣一齊所以離婚」?)。貫徹佢大膽嘗試嘅性格。

我開始覺得前女友講嗰句「林嘉欣平時敢愛敢恨」有啲道理。

喺2005-2007年之間,我無睇過林嘉欣任何電影,除咗佢啲戲爛、唔揀我,更重要嘅原因,係我嗰陣嘅女朋友有啲似林嘉欣(佢即係上集食煙裏面嗰個)。講清楚,係有啲似,仲有佢應該係林嘉欣同陳妍希嘅混合體。我懷疑嗰陣追佢,只係因為佢似林嘉欣……不過已經唔重要,因為主編仲正。你身邊有個林嘉欣,仲睇乜嘢林嘉欣?(責任主編字:夠鐘食藥啦。)

可惜當年六大影帝+林嘉欣呢個陣容實在太吸引,我一個入戲院睇咗【阿嫂】呢套驚世爛片。你老味!林嘉欣除咗甜,仲畀人感覺非常有活力、具陽光氣息,笑面迎人,皮膚又好,形象正面。而阿嫂就將林嘉欣嘅優點徹底摧毀……成套戲林嘉欣一下都冇笑過,幕幕出現都好似死老竇,目無表情板起塊面。最後仲講乜嘢「佢改變咗世界、改變咗我哋」!乜撚嘢劇本同對白嚟?屌你老母黃精甫!!到今日,【阿嫂】仍然穩佔十大爛片三甲。

跟住林嘉欣拜咗詹端文為師,為咗訓練演技,拍咗套【怪物】。支持偶像,我夾埋女友去睇林嘉欣。林嘉欣演隻怪物,成套戲喺電梯槽不斷爬嚟爬去嚇鳩舒淇。我唔知好嬲定好笑,林嘉欣一個咁甜咁可愛嘅女仔,居然可以化到成隻真怪物咁!

你唔想做花瓶、唔想啲人淨係覺得你靚,我明白。但唔使整到怪物咁樣呀嘛?啲化粧遮晒你塊面,淨係睇到你對眼,點睇到你啲演技呀?而家你要演技突破,唔係化粧爆破呀。

睇完出嚟,女友講咗句:「話要睇呢套戲嘅人真係怪物嚟。」

OK!喺女友(同老母)面前,你永遠唔可以讚美同維護另一個女人,重要係嗰個女人明顯正過你女友,所以我再次無幫林嘉欣defend。

之後,林嘉欣再嚟套中港台日嘅【詭絲】。海報成套【異度空間】咁(到今日我仍然深信【異度空間】係張國榮自殺原因之一,從來無翻睇過),睇完個簡介,都唔知佢講乜春。我同女友話一齊去睇,佢話:

「乜你上次睇完佢套【怪物】都唔知錯?」

Fine!咁咪唔睇。

Fine!咪唔一齊囉。詆譭林嘉欣?飛你!你似林嘉欣又點?

2007年尾,我回復單身,林嘉欣都應該係(佢2005年已經同天殺嘅陳光榮分咗手),可惜佢依然無搵我。既然係咁,我就同返【戀之風景】個女友半曖昧返。

我哋仲完成咗當年嘅約定,一齊去咗青島。我係人渣,係一個記憶力超好嘅人渣。青島的確好靚,氣候一流;人並唔多,建築物非常有特色。

行程最後一兩日,我哋花咗唔少時間,去搵返【戀之風景】裏面,有幾米畫畫嘅嗰幅牆。隔咗六七年,屎都無得淨啦。前後花咗幾個鐘、行嚟行去,又睇地圖又問人,結果我哋只係喺大概嘅位置,搵到幅差唔多嘅嘢……

16ec7p3

(來源:蘋果日報)

現實變咗咁:

P1020446

 

講笑啫,幅牆已經拆咗。

無耐,我又變返一個人。一次原人圈聚會食飯,責任主編坐我隔離。嗰陣我同佢唔熟(其實到今日都唔係好熟,哈哈哈哈),未開餐之前有以下一席對話。

「呀你好似中意林嘉欣嫁可?」主編問。

「係呀!超中意。中意咗好多年。」

「哈哈哈,公司前排有function搵咗林嘉欣做嘉賓,我想叫你去,不過最終都係冇。」

「唔係呀嘛。有林嘉欣都唔搵我?」人多,我只好細聲咆哮。我當時無諗到,點解主編會咁留意我,又知我中意林嘉欣?

「係呀,我嗰陣都諗過搵唔搵你,諗下諗下,最後都冇搵。」主編唔好意思,一臉尷尬咁講。

「我屌你個八婆,點解要咁殘忍講我知?」我心裏面瘋狂責罵呢個女人……

 

因為,我從來無見過林嘉欣真人。

 

我有佢簽名(朋友喺有線做嗰陣幫我拎,第一次書花整咗做書簽),有佢嘅相、雜誌、VCD,連我嗰陣xanga嘅profile picture,都係林嘉欣嚟。到今時今日我喺輔仁嘅牌頭,都有張林嘉欣嘅相;但從來無見過佢真人。

就係咁,之後我每次見到主編,都會埋怨佢嗰次無搵我去見林嘉欣。後來,主編肯做我女朋友,我估唔多唔少係為咗彌補我損失咗近距離見到林嘉欣嘅機會。屌,唔通貪我靚仔咩?

同主編拍咗拖無耐,林嘉欣就大咗肚,同咗廣告導演結婚。

我見到報導話林嘉欣大肚結婚,開頭有些少錯愕同唔開心,但好快已經有啲欣慰-當年佢同陳光榮拍拖先係堅震撼,震撼咗我半年,當年喺xanga成日屌鳩陳光榮。

由我未成年,見證住偶像都係一樣未成年出道,遇到挫折失踪數年,再出道就到達演藝事業顛峰(憑【男人四十】拎金像奬女配角同新人),不顧形象同我嘅反對同陳光榮拍拖,大肚結婚生埋個女,畢竟婚姻這種邪教,信者得救。

十幾年,我換咗幾個女友,見到偶像選擇自己認為幸福快樂嘅道路,我覺得好安慰。

當時林嘉欣大肚,應該要幫電影宣傳。蘋果記者去問電影公司公關,林嘉欣會唔會幫【唐吉可德】宣傳,我記得電影公司都話唔知,仲回應(大概)話:「林嘉欣不嬲唔受演藝界呢套規限。」

原來「林嘉欣平時敢愛敢恨」,呢句嘢係真嘅。

我仲記得同主編喺2011年睇【戀人絮語】,林嘉欣已經息影。裏面嘅林嘉欣,堅正。無睇佢做戲幾年,仍然咁甜,仍然咁可愛。做人第三者都做得咁甜,我係大婆都會原諒佢。後嚟,我寫咗好幾篇講男女之間小故事嘅文章,集合咗喺《婚姻這種邪教》裏面,仲幫呢系列嘅文改個咗名,叫《戀人絮語》。請大家翻開連作者自己都冇嘅《婚姻這種邪教》第104頁,無錯,就係《戀人絮語》。

1411223_1200x1000_0

當我以為林嘉欣會隨住結婚嫁人生女,而從此喺我生命再次永遠消失,今年開始佢又喺娛樂圈活躍返。【百日告別】仲令佢榮登金馬奬影后,可喜可賀。希望佢汲取教訓,唔好再拍啲呢騎片咧……拍乜春嘢怪物先得嫁……

但……仲係咪嗰個林嘉欣?記得佢番出嚟無耐,又接返neutrogeXX嘅廣告。我睇咗個廣告好多好多次,心裏硬係有種說不出嘅唔自在。後來某日活地whatsapp我:

“Oh……well……is Karena Lam back? Congratulations……but somehow she looks normal and ordinary now. She was special.”

 

我望住條text,唔知講乜好。原來,林嘉欣已經由賣「清水活盈系列」化粧品,跳到「抗皺精華」系列;我由十六歲擁有第二初戀、變咗三十X歲的責任主編,感到好滄涼。

我唔知世上有冇第二個林嘉欣,但我應該唔會再遇到。

───

最後,有樣嘢我想講。

為咗彌補我呢世仔都仲未見過林嘉欣真人,我發誓如果我好有錢(十億身家),我會掉一二千萬出嚟拍套電影,搵林嘉欣做女主角。

仲要男女主角有床戲…….最好淨係得床上戲。

然後我為藝術犧牲,破格親身上陣做男主角。

呢啲咪叫終極自high囉,哈哈哈哈哈哈哈哈哈。(責任主編字:你套戲會叫男人六十,講男人由舉至不舉的心路歷程。所以淨係得床上戲,因為主角床上反覆嘗試都係不舉。完。)

───

Yes!雜誌:90年代風摩香港嘅青少年雜誌。嗰陣無互聯網呢回事,人類要接觸明星(本地或者外國),好依賴呢類雜誌。

我敢講Yes!堅堅堅受歡迎嘅程度係前無古人,後無來者。如果用100毛去用,Yes!喺學生界別中受歡迎程度,大概係100毛嘅100倍。

Yes!其中一個大股東,就係倪震。Yes!同倪震,分別完成咗兩件好驚天動地嘅事:

-第一,Yes!幫藝人劉錫明(唔係亞視個肥仔藝員劉錫賢)改咗個花名,叫「毒瘤明」,仲幾乎每期都誣衊對方。講咗幾年,「毒瘤明」通晒天,已經無人記得劉錫明真名,最後迫到本身喺香港都算有名嘅劉錫明要去台灣發展。唔好再乜嘢網絡迫害。廿幾年前一樣有,不過係用紙媒。

-第二,倪震溝到周慧敏。

Yes!每期,係每期,都放啲周慧敏嘅圖,仲話到佢有幾正幾正。我唔知喺本全港最紅嘅雜誌度,每一期都話佢好正好正,最終對溝女有冇幫咗。最後,倪震的確係娶咗周慧敏。

點解Yes!要改劉錫明做「毒瘤明」?因為傳說劉錫明想追周慧敏。我記得,呢個傳說只係來自劉錫明喺電台節目中嘅一句「我好欣賞周慧敏」。

世界上沒有無緣無故的恨,明未?

relgitsjg (史兄)


80後,機緣巧合成為第一代博客。博客群組《香港原人圈》成員之一。2013年出版《婚姻這種邪教》、2014年出版《辦公室七不思議事件》、2016年出版《史詩式愛情》。 臉書:https://www.facebook.com/relgitsjg.gjstigler

||||| 2 eprop |||||
GuestGuest